Singlade bollarEn singlad boll är en leksak som gjordes på 1800-talet av en vinkork, tygtrasor och ullgarn. Trasorna var material som inte längre gick att använda så som det var tänkt, t.ex. skjortor, handdukar.

I Skåne var det vanligt att man delade in bollen i klyftor och sydde fälten i en, två eller flera färger. Stygnet man sydde med var langettstygn.

Mina första singlade bollar

Skånes Hemslöjdsförbund hade en kurskväll där man fick lära sig att sy dessa bollar och jag blev frälst av det. Det är så roligt att leka med färger och så är det ett handarbete som är lätt att ta med sig och är prestigelöst att göra. Sedermera har jag även lärt mig att sy bokstäver av en amerikanska som heter Kate Sterner. Hennes morfar utvandrade från Danmark och sydde bollar med namn. Han hade en tradition att varje ny familjemedlem fick en boll med sitt namn på. Kate har sedan fört traditionen vidare. Vi träffades på en bollträff, som anordnades av Hemslöjden,  i Simrishamn på Österlens museum.
Denna bollen gjorde jag till mitt barnbarn.

Några länkar:

Vill du prova på att sy en boll så finns en fin beskrivning här:
http://www.365slojd.se/projects/6-singla-en-boll

Kate Sterners hemsida:
https://singladeballs.weebly.com

Kate har också videofilmer på youtube: https://www.youtube.com/channel/UC6iP0PKqgBdvKUEfWUI7_Ig

Jag har startat en grupp på Facebook som heter "Singlade bollar". Det är en öppen grupp så du kan se vad som lagts upp där men för att kunna kommentera eller lägga till bilder måste du bli medlem i gruppen.

På Instagram finns en hashtagg som heter #singladebollar. Har du bollar du vill visa så lägg gärna ut dem under den hashtaggen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar